Kan du finne ammonitter i Norge? 

Hans Arne Nakrem

Ammonitter er en utdødd gruppe blekkspruter som hadde et ytre skall, ofte formet som en spiral. Selve «blekksprutdyret» levde ytterst i skallet som ellers var inndelt i en rekke kammere. Kan man finne fossiler av slike i Norge? Det korte svaret er «nei» – men med noen få unntak. 

For å finne fossiler av en gitt dyregruppe så må man først finne avsetninger (bergarter) fra den tiden dette dyret levde i. Trilobittene levde fra tidsperioden kambrium, til de døde ut i slutten av perm. I Oslofeltet (se eget blogginnlegg) har vi fossilrike avsetninger fra kambrium, ordovicium og silur, så her kan vi altså finne trilobittfossiler. Men ammonittene levde i tidsperiodene jura og kritt, og vi har ikke avsetninger fra disse periodene i Norge – med følgende unntak: På Andøya i Vesterålen er det et lite område på rundt 10 km2 med fossilførende bergarter fra jura og kritt, og ikke minst Svalbard der man kan finne ammonitter i store mengder. 

A: Ammonitter fra jura, fra Lyme Regis i England. B: Ammonitt der mønsteret i skallet er veldig tydelig. Foto: Hans Arne Nakrem 

Men så kan du si: «Jeg har da hørt om, og sett, spiralformete blekksprutfossiler fra Osloområdet, fra Mjøsområdet og Ringerike – er ikke det ammonitter?». Nei, saken er at flere typer utdødde blekkspruter hadde samme fasong på skallet sitt, men detaljer i skallet, et sinnrikt mønster skiller mellom de forskjellige blekksprutgruppene. I dag lever det en slik type, Nautilus, i Det indiske hav, og paleontologer er veldig fornøyde med det. Da kan vi nemlig sammenligne den nålevende med de utdødde typene. Hvis vi polerer skallet litt, eller ser på et skall som er naturlig forvitret, så ser vi at ammonittene har et ofte vakkert mønster i skallet, mens Nautilus, og dens utdødde slektninger av nautiloideer bare har et enkelt mønster. Så hvis du titter etter på blekksprutfossilene fra Oslofeltet i samlingen din og sammenligner med ammonitter du har funnet eller kjøpt fra England, Frankrike, Tyskland eller Svalbard, så vil du se dette ganske tydelig. 

A: Tegning som viser hvordan ammonitter så ut da de levde. B: Fossil blekksprut av typen Discoceras fra Mjøsområdet (Oslofeltet). Disse har ikke et detaljert mønster i skallet, de er ikke ammonitter, men tilhører gruppen nautiloidea. Foto: Hans Arne Nakrem 

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Get started